70 godina postojanja skole

Sredstva ostvarena donacijama Pokrajinske vlade AP Vojvodine

 

školska 2017/18. godina

Sanacija vlage na zgradi škole

Na konkursu koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Muzičkoj školi "Josif Marinković" Zrenjanijn je, za radove na sanaciji vlage u zgradi škole, odobreno 2.400.000,00 dinara. Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, uručio je ugovore za projekte koji su odobreni na pomenutom konkursu na svečanom potpisivanju ugovora, 4. aprila u zgradi Pokrajinske vlade. Radovi na zgradi naše škole sprovešće se u toku predstojećeg letnjeg raspusta.

Osim ovog projekta, u prethodnom periodu završena je popravka krova, takođe uz pomoć sredstava dobijenih od Pokrajinske vlade. U toku zimskog raspusta, zahvaljujući sponzorima – a posebno Goranu Nikoliću i firmi "Gigos" – renovirana je Svečana sala škole, dok je prolećni raspust iskorišten za preuređenje enterijera škole, konkretno za renoviranje četiri kancelarije i zbornice.

Zbog svih radova na infrastrukturi objekta, škola je trenutno u mnogo boljem stanju u odnosu na ranije godine.

 

Poseta 13. Međunarodnom sajmu obrazovanja ''Putokazi''

 

   Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, učenici i nastavnici Muzičke škole ''Josif Marinković'' su u subotu, 10. marta 2018. godine, posetili 13. Međunarodni sajam obrazovanja ''Putokazi'' u Novom Sadu.

 

Učenici naše škole, u pratnji profesora, bili su u prilici da putem neposredne komunikacije sa predstavnicima obrazovno-vaspitnih institucija steknu informacije o mogućnostima nastavka školovanja na akademskom nivou.

 

Osim toga, učenici su mogli da isprate i brojne programske sadržaje koji čine sastavni deo Sajma. Tako su  prisustvovali  predstavljanju projekta ''Infoholik NS – integrisana srednjoškolska veb redakcija'' – vannastavne aktivnosti u srednjim školama, realizovanog u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Novog Sada. Projekat su prezentovali predstavnici integrisane srednjoškolske veb redakcije, čija je tema bila: ''Infoholik NS kao model za informisanje srednjoškolaca na teritoriji AP Vojvodine'', ''Sajam obrazovanja iz ugla jednog srednjoškolca''.

 

Pomenuti projekat deo je programskih aktivnosti – predavanja i panel diskusija, objedinjenih sloganom ''Izazovi modernog obrazovanja'', koje je u okviru Sajma obrazovanja ''Putokazi 2018'' organizovao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

 

Pozitivan utisak o poseti Sajmu obrazovanja ''Putokazi 2018'' upotpunilo je istovremeno održavanje 24. Međunarodnog SALONA KNJIGA i 23. Međunarodne izložbe umetnosti ART EXPO.

 

Sredstva za posetu naših učenika i nastavnika Sajmu obrazovanja dobijena su putem Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti podizanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa srednjeg obrazovanja – troškovi organizovanog prevoza učenika srednjih škola sa sedištem u AP Vojvodini na Sajam obrazovanja u Novom Sadu, za 2018. godinu, raspisanom od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

 

 

školska 2016/17. godina

Sanacija krova

Zahvaljujući finansijskim sredstvima iz budžeta Vlade AP Vojvodine, tokom letnjeg raspusta izvršena je popravka krovnog venca na zgradi naše škole, čime je sanirana šteta nastala u maju 2016. godine. Radovi su završeni početkom avgusta, tako da će naši učenici bezbedno moći da zakorače u novu školsku godinu.

Prenosimo vest koja je tim povodom objavljena 4.08.2017. godine u listu ''Zrenjanin'':

 

INTEZIVIRANI RADOVI NA SANACIJI MUZIČKE I ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE U GRADU

 

Obezbeđeno 7 miliona za pretresanje krovova

 

Srednje škole su u nadležnosti pokrajinske Vlade koja je izdvojila sredstva za investiciono ulaganje u ove naše dve škole – ističe Slaviša Vlačić, gradski većnik za obrazovanje

 

Radnici na krovu srednje elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla”, skela ispred Muzičke škole „Josif Marinković” – slika je koja se može videti u centru grada, jer su se ovih dana intenzivirali radovi na ova dva objekta.
Pokrajinska Vlada je donela rešenja da se iz ovogodišnje budžetske rezerve usmeri 60,3 miliona dinara za sanaciju i opremanje 27 ustanova socijalne zaštite u Vojvodini, među kojima je Muzička škola „Josif Marinković”, dok je, u okviru konkursa za obnovu osnovnih i srednjih škola opredelila sredstva i za sanaciju krova Elektrotehničke, s obzirom da je predstavljao opasnost i za đake i za prolaznike.

 

NAMENSKO TROŠENjE

 

– Srednje škole su u nadležnosti Pokrajine i za Elektrotehničku školu je obezbeđeno oko šest miliona dinara dok je za Muzičku školu obezbeđeno oko milion dinara. Sredstva su namenska i biće iskorišćena za radove na ove dve škole. Saradnja pokrajinskog ministarstva i naše Gradske uprave je odlična, nema preklapanja, radi se koordinirano i za dobrobit škola, pre svega bezbednosti i lepšeg i funkcionalnog okruženja – kaže Slaviša Vlačić, gradski većnik zadužen za resor obrazovanja. Na Elektrotehničkoj školi ostaje da se uradi fasada, ima i unutrašnjih radova, a nakon svega toga, i ova Škola u centru najzad će zasijati punim sjajem.
Muzičkoj školi se, još polovinom prošle godine obrušio deo spoljne fasade na koji se naslanjaju krovne grede. Taj deo objekta je tada ograđen do radova koji su ovih dana intenzivirani, dok su deca koja idu u ovu Školu, prema izjavi Danijele Radaković Derikrava, direktorke Muzičke škole, nesmetano pohađala nastavu jer je unutar Škole bilo bezbedno.

 

BEZBEDNOST DECE NA PRVOM MESTU

 

Sličan problem zadesio je i Srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla”. Zbog obrušavanja fasade glavni ulaz u Školu, sa begejske strane, zatvoren je više od dve godine. Prema rečima direktorke Škole Marije Servo, koja se svojevremeno oglašavala ovim povodom, sanacija krova predstavlja prioritet u rekonstrukciji objekta. Ona je takođe tada ukazala da čitavo zdanje treba obnoviti, s obzirom da gradnja Škole datira još 1894. godine i već dugo nije u nju ozbiljno ulagano iako je pod zaštitom države.
Prema izjavi direktorke, Škola ima problema i sa vodovodnom i toplotnom instalacijom, a činjenica je da zgradi treba unutrašnje i spoljašnje krečenje.
– Mi se nadamo da će ova sredstva biti dovoljna, a od Zavoda za zaštitu spomenika kulture dobili smo dozvolu da možemo da pristupimo rekonstrukciji krova s tim da izgled krova moramo vratiti u prvobitno stanje – izjavila je proletos Marija Servo i tada još najavila da će radovi, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, biti sprovedeni tokom letnjeg raspusta, odnosno do početka školske godine.

 

OBJEKAT MUZIČKE ŠKOLE – SPOMENIK KULTURE

 

Muzička škola u ovoj zgradi nalazi se od 1949. godine. Ozbiljnu rekonstrukciju krov zgrade doživeo je 90-ih godina prošlog veka, a fasada je rađena 2009. godine. Objekat je izgrađen početkom 19. veka, nalazi se u sklopu Prostorne kulturno-istorijske celine „Centar Zrenjanin”, koja je pod prethodnom zaštitom.

 

Ž.Cv. – S.V.

 

Odlazak na međunarodno takmičenje ''Seghizzi'' (Italija)

Zahvaljujući finansijskim sredstvima koja je omogućio Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, uz pomoć projekta pod nazivom Učešće hora na Međunarodnom takmičenju „Seghizzi“ – Italija, omogućen je odlazak učenika na takmičenje koje se održalo u julu 2017. godine, a na kojem je naš hor osvojio tri srebrne medalje.

 

 

Pomoć za realizaciju 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije

   Odobrenjem zahteva za finansiranje troškova organizacije 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, Pokrajinska vlada u velikoj meri je pomogla realizaciju ove važne manifestacije čiji smo domaćini bili u maju 2017. godine. Od dobijenih novčanih sredstava škola je kupila klavirsku stolicu, dirigentski pult, notne stalke i lampe za pulteve za potrebe orkestara koji su nastupali. Od istih sredstava obezbeđen je i deo audio-vizuelne opreme za potrebe snimanja takmičarskog programa, kao i propratnog programa, tojest koncerata u okviru Festivala. Takođe, pokriveni su i troškovi promo-materijala koji je bio neophodan za uspešno reklamiranje ove manifestacije, kao što su plakati, baneri i programska knjižica za 61. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije.

 

Izrada tehničke dokumentacije za sanaciju vlage u zidovima i tehnilke dokumentacije za rešenje prokišnjavanja krovnih prozora u potkrovlju

Realizacijom projekta pod nazivom Izrada tehničke dokumentacije za sanaciju vlage u zidovima i tehničke dokumentacije za rešenje prokišnjavanja krovnih prozora u potkrovlju omogućena je izrada tehničke dokumentacije (idejnog projekta) za izvođenje radova na sanaciji objekta Muzičke škole. Sredstva su omogućena uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Idejnim projektom obuhvaćen je osnovni problem objekta u kom se nalazi škola – problem vlage u zidovima podruma, prizemlja i u parapetima krovnih prozora u potkrovlju zgrade. Ostvarivanjem projekta realizovan je osnovni cilj projekta – izrada tehničke dokumentacije koja će sa tehničko-tehnološkog aspekta i sa aspekta ekonomičnosti i trajnosti rešenja dati sveobuhvatni predlog rešavanja višedecenijskog problema vlage u školi.

Značaj realizacije ovog projekta je u tome što kao učinjen prvi korak, polazna osnova, omogućava rukovodstvu škole da u narednom periodu aktivno deluje na ostvarivanju aktivnosti i ciljeva predviđenih školskim Razvojnim planom, a koji se odnose na:

-           sprovođenje mera za zaštitu zdravlja učenika, nastavnika i zaposlenih;

-           obezbeđivanje uslova za bezbedan, ugodniji, kvalitetniji boravak učenika i zaposlenih, i odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u ekološki zdravim prostorijama;

-           poboljšanje energetske efikasnosti zgrade;

-           smanjenje troškova održavanja;

-           očuvanje životnog veka zgrade/građevine, kao i

-           doprinos zaštiti životne sredine 

 

Poseta 12. Međunarodnom sajmu obrazovanja ''Putokazi''

   Muzička škola „Josif Marinković“ je kroz projekat Poseta 12. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ podržala kontekst podizanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa srednjeg obrazovanja, ističući značaj profesionalnog informisanja i profesionalne orijentacije učenika srednje škole. Troškove organizovanog prevoza za odlazak na Sajam obezbedila je Pokrajinska vlada.

 

Osamdeset učenika škole, u pratnji dvanaest profesora, u martu 2017. godine bili su u prilici da putem neposredne komunikacije sa predstavnicima obrazovno-vaspitnih institucija steknu informacije o mogućnostima nastavka školovanja na akademskom nivou. Osim toga, učenici su ispratili i brojne programske sadržaje koji čine sastavni deo Sajma. Prisustvovali su predstavljanju tri nagrađene srednje škole u okviru programa: „Dani informatike“, „Energija je svuda oko nas“ i „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ – programskoj aktivnosti u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata. Pozitivan utisak o poseti sajmu obrazovanja, upotpunilo je istovremeno održavanje 23. Međunarodnog salona knjiga i 22. Međunarodne izložbe umetnosti.

 

Tako su naši učenici stekli uvid u sliku i stanje na svim nivoima obrazovanja, a u direktnom kontaktu sa izlagačima, upoznali su se sa perspektivama daljeg školovanja.

 

školska 2015/16. godina

Putovanje u Nojmarkt (Nemačka)

 

   Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, Muzička škola ''Josif Marinković'' je ove godine poslala svoje predstavnike na XIV Međunarodni susret mladih, Nojmarkt (Nemačka). Kao jedini predstavnici iz Srbije, naši učenici sa odseka violine, kontrabasa i klarineta, sa nastavnikom violine Santinom Cvejić, imali su priliku da od 26. oktobra do 3. novembra 2016. godine budu deo ovog projekta i steknu dragoceno iskustvo muziciranja u internacionalnom orkestru, sastavljenom od najboljih mladih svirača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Rusije i Nemačke. Nojmarkt je domaćin ove manifestacije svake druge godine, a u međuvremenu se održava u ostalim zemljama članicama, naizmenično.

 

Direktorka Muzičke škole, Danijela Radaković Derikrava, naglasila je da saradnja sa Nojmarktom traje od 2004. godine, a ove godine ukazano nam je poverenje i ponuđeno da budemo domaćini ove internacionalne manifestacije 2019. godine, čime bi naša škola i Grad Zrenjanin postali centar važnog muzičkog dešavanja.

 

 

 

Pijanino marke ''Scholze''

U našu školu je 18. avgusta 2016. godine stigao pijanino marke ''Scholze''. Ovaj pijanino nalazi se u učionici broj 32 u kojoj se održava nastava gudačkih instrumenata, konkretno violončela i kontrabasa. Pijanino će se koristiti kao nastavno sredstvo bez kog ne bi bilo moguće ostvarivati klavirsku saradnju za učenike koji sviraju pomenute instrumente, pa je s tim u vezi nabavka ovog pijanina od velikog značaja za našu školu.

 

Sredstva za nabavku ovog instrumenta dobijena su po osnovu Konkursa za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za škole osnovnog obrazovanja i vaspitanja i škole srednjeg obrazovanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu. Uz veliku zahvalnost koju dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, ubeđeni smo da će nabavka pijanina ''Scholze'' ostvariti dugoročne pozitivne efekte, te da će zbog toga nastava u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' biti još kvalitetnija, a učenici još uspešniji.

 

 

 

 

 

 

 

Interaktivna tabla i renesansna harfa

U našu školu je 30. oktobra 2015. godine stigla interaktivna tabla marke ''iBoard interactive'', a 19. novembra i mala harfa ''Camac Harp France''.

Osnovna ideja bila je da se interaktivna tabla (takozvana pametna tabla – smart board) prvenstveno koristi u grupnoj nastavi solfeđa i teorije muzike sa učenicima niže škole. Istovremeno ona je na raspolaganju i učenicima srednje škole, kako za stručne, tako i za opšteobrazovne predmete. Pametna tabla ''zahteva'' aktivnije učešće i učenika i predavača, a moramo se pohvaliti i nastavnicima naše škole koji su vrlo entuzijastično prihvatili izazov da u svom poslu koriste svetske metodičke alatke, tehnologije i osavremenjene programe. Oni su obuku za rukovanje interaktivnom tablom prošli odmah po njenoj postavci. Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' na ovaj način je omogućeno praćenje najsavremenijih trendova u obrazovanju i vaspitanju. Već sada je uočljivo da je interaktivna tabla našu nastavu učinila dinamičnijom, a mogućnost upotrebe različitih medija i inforacija koje su dostupne na licu mesta (putem interneta sa kojim je tabla povezana) na drugačiji način inspirišu svakog ko prisustvuje časovima obogaćenim interaktivnim sadržajem.

 

Sa druge strane, na nešto ''klasičniji'' način, nastavu u Muzičkoj školi oplemeniće i prisusvo male harfe. Ovaj nadasve specifičan instrument ima 38 žica a poznat je i pod nazivima keltska, kao i renesansna harfa. Širom sveta (posebno u Irskoj i Južnoj Africi) koristi se kao narodni instrument, ali se na njoj istovremeno izvoditi širok spektar muzičke literature svih epoha i stilova. Mala harfa je veoma važna za individualnu nastavu sa najmlađim učenicima koji će uz nju lakše ostvariti svoje početne muzičke korake. Ona omogućava bezbolniji prelazak na najveći i najsloženiji trzački instrument – veliku, pedalnu harfu. Primenljiva je i u radu sa srednjoškolcima. Na ovogodišnjem Republičkom takmičenju u kategoriji harfe jedan od zahteva je izvođenje tradicionalne srpske muzike na maloj harfi, pa se učenici i profesori sa trzačkog odseka posebno raduju novom instrumentu koji će im omogućiti da ravnopravno učestvuju na ovoj renomiranoj muzičkoj manifestaciji. Takođe, ovaj instrument će svoju primenu naći i na predstojećem Vojvođanskom festivalu harfe koji se tradicionalno održava kod nas.

 

Sredstva za novu školsku opremu su dobijena po osnovu Konkusa za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za škole osnovnog obrazovanja i vaspitanja i škole srednjeg obrazovanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu. Uz veliku zahvalnost koju dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, ubeđeni smo da će prisustvo interaktivne table i male harfe u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' ostaviti dugotrajne pozitivne efekte, a da će naša nastava biti još lepša i kvalitetnija.

 

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!