70 godina postojanja skole

Dopunska nastava u toku zimskog raspusta

   Raspored dopunske nastave u toku zimskog raspusta u školskoj 2017/18. godini možete videti klikom ovde.

Novogodišnji i humanitarni koncert Muzičke škole

   Učenici i nastavnici Muzičke škole ''Josif Marinković'' pripremili su niz koncerata kojima će obeležiti završetak stare i doček nove kalendarske godine. Repertoar će i ovoga puta biti ''šaren'', u skladu sa prazničnim raspoloženjem, pa će se na programu naći kompozicije svih epoha i stilova, a učestvovaće đaci svih uzrasta. Na koncertima koji slede predstaviće se solisti, kamerni sastavi, horovi, kao i gudački i duvački orkestri osnovne i srednje škole.

Prvi Novogodišnji koncert održaće se u ponedeljak, 11. decembra u Svečanoj sali škole sa početkom u 18 časova, dok je drugi planiran nedelju dana kasnije, 18. decembra u Malom salonu Narodnog muzeja u 19 časova. Ulaz na novogodišnje koncerte je slobodan.

Između ova dva događaja, u Kulturnom centru 13. decembra sa početkom u 18 časova, održaće se i Humanitarni koncert, koji već godinama unazad predstavlja akciju prikupljanja sredstava za novogodišnje paketiće. Naš kolega, nastavnik harmonike Branislav Simić, započeo je ovu lepu manifestaciju koja ima za cilj da obraduje  decu iz škole ''9. maj'' i iz Dnevnog centra za decu i omladinu sa invaliditetom ''Alternativa''. Sva deca koja će u to ime pevati i svirati imaće priliku da obraduju svog vršnjaka igračkom ili slatkišima.

Pridružite nam se i krenite u susret Novoj godini, zajedno sa talentovanim mladim muzičarima iz naše škole!

DOBRODOŠLI!

XV Međunarodni susret mladih u Jihlavi

   Kao jedini predstavnici iz Srbije, učenici naše škole – Kristina Tapai (violina), Jelena Popov (violina), Danilo Ćirić (klarinet) i Jovan Ćirić (truba) – imali su priliku da budu učesnici XV Međunarodnog susreta mladih koji je ove godine realizovan u Jihlavi (Češka). Oni su od 11. do 18. novembra predstavljali našu školu, a sa njima je bio i nastavnik Đorđe Miladinović. Ova važna manifestacija svake godine u drugoj državi okuplja najbolje mlade svirače, pa je internacionalni orkestar tom prilikom sastavljen od talentovanih srednjoškolaca iz Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Rusije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Akteri ovog međunarodnog druženja imali su svakodnevne probe, u cilju sticanja neprocenjivog iskustva muziciranja u simfonijskom orkestru. Kao kruna njihovog druženja i zajedničkog rada, mladi muzičari su 17. novembra priredili celovečernji koncert pod dirigentskom palicom maestra Mareka Štileca, a na programu su bila dela Ludviga van Betovena i češkog kompozitora Pavela Vranickog. Snimak završnog koncerta možete videti ovde.

Osim što su se vratili puni pozitivnih utisaka, predstavnici naše delegacije ističu da su domaćini bilji ljubazni i dobro organizovani, kao i da su zahvaljujući tome svi gosti uživali u brojnim znamenitostima Češke. Ipak, najvažnije je da su stekli nove prijatelje, svoje vršnjake istih interesovanja sa kojima će nastaviti da se druže, kao i da ni u jednom momentu nisu nailazili na jezičke barijere – jer, muzika je jezik koji ne poznaje granice.

Nedelja parlamentarizma

   U okviru Nedelje parlamentarizma, koja se ove godine održala od 13. do 19. novembra, Kancelarija za mlade grada Zrenjanina je u utorak, 14. novembra, u saradnji sa Unijom učeničkih parlamenata grada Zrenjanina i Udruženjem ''Evropska generacija'', organizovala u Baroknoj sali SO Zrenjanin simulaciju zasedanja Skupštine grada kroz koju su mladi srednjoškolci imali priliku da steknu uvid u sam proces rada Skupštine i donošenja odluka na lokalnom nivou. Simulacija se održala na inicijativu Narodne skupštine Republike Srbije i ona je predstavljala samo deo aktivnosti koje su bile održane u okviru Nedelje parlamentarizma.

Na zasedanju je učestvovalo 67 odbornika, ovog puta učenika srednjih škola sa teritorije našeg grada, a među njima i učenici srednje Muzičke škole ''Josif Marinković''. Oni su uz pomoć pokrajinskih institucija i predstavnika lokalne samouprave prisutnih na zasedanju, imali priliku da se upoznaju sa načinom rada Skupštine i sa značajem donešenja odluka, koje su bitne za dobrobit svih naših sugrađana.

Naši učenici su prvi put učestvovali u ovakvom događaju i pored uloga koje su imali tokom zasedanja stekli su nova znanja i stvorili nova poznanstva.

Više o ovom događaju možete pročitati na portalu I love Zrenjanin.

Tekst pripredila: Marina Mijatov, predsednica Učeničkog parlamenta

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!