70 godina postojanja skole

XV Međunarodni susret mladih u Jihlavi

   Kao jedini predstavnici iz Srbije, učenici naše škole – Kristina Tapai (violina), Jelena Popov (violina), Danilo Ćirić (klarinet) i Jovan Ćirić (truba) – imali su priliku da budu učesnici XV Međunarodnog susreta mladih koji je ove godine realizovan u Jihlavi (Češka). Oni su od 11. do 18. novembra predstavljali našu školu, a sa njima je bio i nastavnik Đorđe Miladinović. Ova važna manifestacija svake godine u drugoj državi okuplja najbolje mlade svirače, pa je internacionalni orkestar tom prilikom sastavljen od talentovanih srednjoškolaca iz Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Rusije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Akteri ovog međunarodnog druženja imali su svakodnevne probe, u cilju sticanja neprocenjivog iskustva muziciranja u simfonijskom orkestru. Kao kruna njihovog druženja i zajedničkog rada, mladi muzičari su 17. novembra priredili celovečernji koncert pod dirigentskom palicom maestra Mareka Štileca, a na programu su bila dela Ludviga van Betovena i češkog kompozitora Pavela Vranickog. Snimak završnog koncerta možete videti ovde.

Osim što su se vratili puni pozitivnih utisaka, predstavnici naše delegacije ističu da su domaćini bilji ljubazni i dobro organizovani, kao i da su zahvaljujući tome svi gosti uživali u brojnim znamenitostima Češke. Ipak, najvažnije je da su stekli nove prijatelje, svoje vršnjake istih interesovanja sa kojima će nastaviti da se druže, kao i da ni u jednom momentu nisu nailazili na jezičke barijere – jer, muzika je jezik koji ne poznaje granice.

Nedelja parlamentarizma

   U okviru Nedelje parlamentarizma, koja se ove godine održala od 13. do 19. novembra, Kancelarija za mlade grada Zrenjanina je u utorak, 14. novembra, u saradnji sa Unijom učeničkih parlamenata grada Zrenjanina i Udruženjem ''Evropska generacija'', organizovala u Baroknoj sali SO Zrenjanin simulaciju zasedanja Skupštine grada kroz koju su mladi srednjoškolci imali priliku da steknu uvid u sam proces rada Skupštine i donošenja odluka na lokalnom nivou. Simulacija se održala na inicijativu Narodne skupštine Republike Srbije i ona je predstavljala samo deo aktivnosti koje su bile održane u okviru Nedelje parlamentarizma.

Na zasedanju je učestvovalo 67 odbornika, ovog puta učenika srednjih škola sa teritorije našeg grada, a među njima i učenici srednje Muzičke škole ''Josif Marinković''. Oni su uz pomoć pokrajinskih institucija i predstavnika lokalne samouprave prisutnih na zasedanju, imali priliku da se upoznaju sa načinom rada Skupštine i sa značajem donešenja odluka, koje su bitne za dobrobit svih naših sugrađana.

Naši učenici su prvi put učestvovali u ovakvom događaju i pored uloga koje su imali tokom zasedanja stekli su nova znanja i stvorili nova poznanstva.

Više o ovom događaju možete pročitati na portalu I love Zrenjanin.

Tekst pripredila: Marina Mijatov, predsednica Učeničkog parlamenta

Koncert studenata klarineta Akademije umetnosti Novi Sad

   U okviru priprema za predstojeće takmičenje duvača ''Anton Eberst'', studenti klarineta sa Akademije umetnosti u Novom Sadu održaće koncert 20. novembra 2017. godine, sa početkom u 18 časova, u Svečanoj sali naše škole. Nastupaju Marko Derikrava, Nemanja Nikolić i Dušan Ćirović, studenti klarineta iz klase profesora Nikole Srdića i profesora Kristijana Boroša, uz klavirsku saradnju Nataše Srdić Jahn i Nere Skeledžije.

Ulaz je slobodan.

 

 

PROGRAM:

 

C. M. Von Weber: Končertino u Es-duru, op. 26

I. Stravinsky: Tri komada za klarinet solo

Marko Derikrava, klarinet – student II godine

Sataša Srdić Jahn, klavir

 

R. Schumann: Tri fantastična komada, op. 73

J. Widmann: Fantazija za klarinet solo

Nemanja Nikolić, klarinet – apsolvent

Nera Skeledžija, klavir

 

K. Penderecki: Prelude za klarinet solo

Ch. M. Widor: Introdukcija i Rondo, op. 72

Dušan Ćirović, klarinet – student master studija

Nataša Srdić Jahn, klavir

 

DOBRODOŠLI!

 

Veče sa klarinetom

   U sredu, 15. novembra 2017, sa početkom u 17:30, u Svečanoj sali će se održati koncert pod nazivom ''Veče sa klarinetom''. Nastupiće Isidora Vlašić, učenica III razreda srednje škole u klasi profesora Andreja Gigića, kao i učenici Muzičke škole ''Isidor Bajić'' iz Novog Sada, Đorđe Stamenković, Matija Francuski i Matija Raičević, čiji je profesor Đuro Pete. Klavirski saradnici su Marieta Gigić i Duško Švonja.

Ulaz je slobodan.

 

PROGRAM:

Isidora Vlašić

C. M.Weber: Končertino Es-dur

J. Mouquet: Solo de concours

Klavirska saradnja: Marieta Gigić

Klasa: Andrej Gigić

 

Đorđe Stamenković:

R.Clerisse: Promenade

J.Naulais: Prise de beck

Klavirska saradnja: Duško Švonja

Klasa: Đuro Pete

 

Matija Francuski:

C.Stamitz: Koncert br.3 B-dur,I stav

Klavirska saradnja: Duško Švonja

Klasa: Đuro Pete

 

Matija Raičević:

C.M.Weber: Koncert br.1 f-mol, I stav

H.Rabaud: Solo de concours

K.Penderecki: Prelude for clarnet solo

Klavirska saradnja: Duško Švonja

Klasa: Đuro Pete

 

DOBRODOŠLI!

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!