70 godina postojanja skole

 ŠKOLA DANAS

 

 

Muzička škola ''Josif Marinković'' jedina je osnovna muzička škola u Srednjebanatskom okrugu, a jedina srednja muzička škola u Srednjebanatskom i Severnobanatskom okrugu. Proteklih nekoliko godina, u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' i njenim isturenim odeljenjima (u Kovačici, Melencima i Aradcu),osnovno i srednje muzičko obrazovanje pohađa u proseku svake godine oko 500 učenika. Delatnost škole odvija se kroz rad sedam odseka: klavirski, gudački, duvački i udaraljke, trzački, odsek harmonike, solo pevanja i teoretski odsek. Srednje muzičko obrazovanje obuhvata nastavu za obrazovne profile: Muzički izvođač – klasične muzike, Muzički saradnik – teoretičar, a od školske 2007/2008. godine i za obrazovni profil Dizajner zvuka.560752 395826873827680 1928029432 n 20130224 1588981765

 

Od osnivanja pa do danas, Muzička škola ''Josif Marinković'' aktivan je učesnik kulturnog i javnog života grada. Muzička dostignuća učenika mogu da čuju posetioci poetskih večeri, promocija, otvaranja izložbi i drugih raznovrsnih kulturnih manifestacija u gradu, ali i onih koji prate koncertnu delatnost u Svečanoj sali Muzičke škole. U vannastavnoj aktivnosti profesora i učenika posebno mesto zauzimaju Kamerni orkestar (1969; dirigenti Dejan Mihajlović, Dušan Skovran i drugi), Duvački orkestar (1973; dirigenti Vendel Tapai, Boldižar Karolj, Branislav Gagić) i Hor ''Josif Marinković'' (1956; dirigenti Mihajlo Šipoš, Slobodan Bursać, Andrej Bursać), ansambli koji su svoj visok renome – zahvaljujući entuzijazmu svojih umetničkih rukovodilaca –  decenijama potvrđivali ne samo u našim, već i u evropskim okvirima. Uspostavljena tradicija horskog i zajedničkog orkestarskog muziciranja učenika i profesora ove škole se nastavlja, ali i dopunjuje –  u praćenju tendencija savremene horske muzike, okretanjem ka i upoznavanjem sa različitim muzičkim žanrovima  kroz rad mladog  Jazz i Školskog 'benda'.

 

Učenici i profesori Muzičke škole ''Josif Marinković'' su već godinama profesionalno izuzetno uspešni, o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja za uspešne interpretacije i pedagoška dostignuća, stečena na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Mnogi bivši učenici škole danas su istaknuti solisti, članovi orkestara i horova u Beogradu, Novom Sadu i van granica naše zemlje, kao i istaknuti pedagozi u školama i na umetničkim Akademijama, urednici na radiju i televiziji. Sa druge strane, Muzička škola ''Josif Marinković'' pokazuje se i kao uspešan domaćin i organizator danas već, može se reći, tradicionalnih Takmičenja mladih pijanista (2000)Vojvođanskog festivala harfe (2009), kao i nedavno osnovanog Takmičenja mladih solfeđista ''Josif'' (2015). U maju 2017. godine škola je bila i domaćin 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, jedine manifestacije takmičarskog karaktera u kojoj učenici nastupaju i ocenjuju se ekipno, na osnovu čega se i same škole rangiraju.

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!