XIII Војвођански фестивал харфе

Први Војвођански фестивал харфе, чији је иницијатор и оснивач проф. Жељка Спонза, одржао се у фебруару 2010. године. Од самог почетка Фестивал се организује и одржава у Музичкој школи “Јосиф Маринковић“ у Зрењанину. У суботу и недељу, 6. и 7. априла 2024. године, у Свечаној сали Музичке школе у Зрењанину, одржаће се тринаести по реду Војвођански фестивал харфе.

Фестивал је такмичарског карактера, а учествују ђаци основних и средњих музичких школа, као и студенти харфе – углавном из музичких школа Војводине. До сада су се на Фестивалу такмичили ученици из следећих школа: Музичка школа “Исидор Бајић“ из Новог Сада, Музичка школа “Јован Бандур“ из Панчева, Музичка школа “Јосиф Маринковић“ из Вршца, Академија Уметности из Новог Сада, Музичка школа “Јосиф Маринковић“ из Зрењанина. Касније су се прикључиле и Музичка школа „Ватрослав Лисински“, Музичка школа „Петар Коњовић“, Музичка школа „Станковић“, Музичка школа „Мокрањац“, као и Факултет музичке уметности из Београда. На XIII Фестивалу први пут учествује и Музичка школа „Станислав Бинички“ из Београда.

Такмичари су подељени у неколико категорија према узрасту, односно према годинама учења харфе. Њима се додељују златне, сребрне и бронзане плакете, као и поклони, попут књига и рекламног материјала.

Жири Фестивала може да прогласи лауреата за основну, средњу школу, студенте и камерну музику.

Жири XIII Војвођанског фестивала је у следећем саставу:

  1. април: председник жирија мр Милица Миливојевић, професор у МШ „Јован Бандур“ Панчево; мр Марија Ђурђевић Павловић, професор у МШ „Ватрослав Лисински“ Београд; МА Мина Маринковић, професор у МШ „Станковић“ Београд; проф. Јелена Грбић, директор МШ „Јосиф Маринковић“ Зрењанин;
  2. април: председник жирија др ум. Милена Станишић, редовни професор на ФМУ Београд; мр Дијана Сретеновић, професор у МШ „Мокрањац“ Београд; мр Ивана Пејоска, професор у МШ „Станковић“ Београд; проф. Јелена Грбић, директор МШ „Јосиф Маринковић“ Зрењанин;

Секретар жирија је МА Анђела Станковић, професор у МШ „Јосиф Маринковић“ Зрењанин.

Организатори овогодишњег фестивала:

Музичка школа „Јосиф Маринковић“ Зрењанин

Јелена Грбић, директор школе

Анђела Станковић, професор харфе

Оливера Будошан, нототекар-библиотекар

Оливера Тапавица, помоћник директора

Ђорђе Миладиновић, професор информатике

Организацију фестивала помогли су: Град Зрењанин и Ресторан „Walter“.

Пријаве учесника подносе се електронским путем на имејл адресу: josifzr@gmail.com. Рок за пријављивање је 15. март 2024. године.

Срећно!