X војвођански фестивал харфе

Први Војвођански фестивал харфе одржао се у фебруару 2010. године а иницијатор и оснивач овог Фестивала је професор Жељка Спонза. Од самог почетка Фестивал се организује и одржава у Музичкој школи ”Јосиф Маринковић” у Зрењанину. У суботу и недељу, 10. и 11. марта 2018. године, у Свечаној сали Музичке школе у Зрењанину одржаће се девети по реду Војвођански фестивал харфе.

Фестивал је такмичарског карактера а учествују ученици основних и средњих музичких школа као и студенти харфе, а углавном из музичких школа Војводине. Сваке године на Фестивалу такмичили су се ученици харфе из следећих школа: Музичка школа ”Исидор Бајић” из Новог Сада, Музичка школа ”Јован Бандур” из Панчева, Музичка школа ”Јосиф Маринковић” из Вршца, Академија Уметности из Новог Сада, Музичка школа ”Јосиф Маринковић” из Зрењанина, а последње две године и Музичка школа ”Ватрослав Лисински” и Музичка школа ”Петар Коњовић”, као гости из Београда.

Такмичари су подељени у неколико категорија по узрасту, односно по годинама учења харфе. Такмичарима се додељују златне, сребрне и бронзане плакете као и поклони као што је рекламни материјал или мајице са ознакама Фестивала харфе.

Жири Фестивала може прогласити лауреата такмичења који добија новчану награду.

Чланови жирија су до сада били: професор Жељка Спонза, професор Сташа Мирковић Грујић, професор Мина Момчиловић из Новог Сада; професор Милица Миливојевић из Панчева; професор Марија Ђурђевић Павловић из Београда; професор Александра Првуловић из Београда, професор Хана Параушић из Вршца.

Организатор овогодишњег Фестивала је професор Јована Бијеле из Музичке школе ” Јосиф Маринковић” из Зрењанина.

Рок за пријављивање учесника је 23. фебруар 2018. године.