70 godina postojanja skole

   Kao jedini predstavnici iz Srbije, učenici naše škole – Kristina Tapai (violina), Jelena Popov (violina), Danilo Ćirić (klarinet) i Jovan Ćirić (truba) – imali su priliku da budu učesnici XV Međunarodnog susreta mladih koji je ove godine realizovan u Jihlavi (Češka). Oni su od 11. do 18. novembra predstavljali našu školu, a sa njima je bio i nastavnik Đorđe Miladinović. Ova važna manifestacija svake godine u drugoj državi okuplja najbolje mlade svirače, pa je internacionalni orkestar tom prilikom sastavljen od talentovanih srednjoškolaca iz Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Rusije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Akteri ovog međunarodnog druženja imali su svakodnevne probe, u cilju sticanja neprocenjivog iskustva muziciranja u simfonijskom orkestru. Kao kruna njihovog druženja i zajedničkog rada, mladi muzičari su 17. novembra priredili celovečernji koncert pod dirigentskom palicom maestra Mareka Štileca, a na programu su bila dela Ludviga van Betovena i češkog kompozitora Pavela Vranickog. Snimak završnog koncerta možete videti ovde.

Osim što su se vratili puni pozitivnih utisaka, predstavnici naše delegacije ističu da su domaćini bilji ljubazni i dobro organizovani, kao i da su zahvaljujući tome svi gosti uživali u brojnim znamenitostima Češke. Ipak, najvažnije je da su stekli nove prijatelje, svoje vršnjake istih interesovanja sa kojima će nastaviti da se druže, kao i da ni u jednom momentu nisu nailazili na jezičke barijere – jer, muzika je jezik koji ne poznaje granice.

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!